Wat is de O-stand? En waarom heeft mijn kindje dit?

De O-stand is de stand die kinderen hebben tot gemiddeld 12 maanden (de periode dat de kinderen nog niet, of net niet loslopen). Zoals de naam het al zegt staan de beentjes in de O-vorm, de knietjes staan in verhouding tot het lichaam naar buiten.

Kinderen hebben er (normaal gesproken) geen last van. Natuurlijk kan het gebeuren dat uw kleintje struikelt over zijn of haar beentjes tijdens het rennen/snel lopen en spelen. Maar zolang dit niet met overmaat gebeurd hoeft u hier geen stappen mee te ondernemen.

(Let op: Leeftijden weergegeven zijn gebaseerd op gemiddeldes!)

Kan uw kleintje niet vrij lopen door de problemen van de o-beentjes (over eigen voetjes vallen, niet goed kunnen lopen etc.) ga dan naar een (kinder)podoloog of kinderschoenen speciaalzaak, die kan uw advies geven op het gebied van schoentjes met extra ondersteuning.

Waarom heeft mijn zoon of dochter de O-stand?

De rede van de O-stand is simpel, het lichaam doet dit bewust om de laterale voetboog te trainen (de buitenzijde van de voet). Kindjes hebben relatief kort O-beentje, dit is omdat de holling aan de laterale zijde al snel uit ontwikkeld is. Het is dus ook niet gebruikelijk dat deze boog hoog is, ideaal is dat de voetboog nagenoeg volledig plat is. De ideale voetafdruk ziet er als volgt uit.

Wat kan ik aan de O-stand doen?

Het antwoord is simpel. Niks! Ieder kind tot de leeftijd van gemiddeld 1 jaar heeft ‘’last’’ van O-benen. Puur en alleen om de buitenste voet spieren sterker en steviger te maken. Het beste is dus ook om uw kindje op een natuurlijke basis te laten lopen, ofwel met blote voetjes of met schoentjes zonder voetbed (slofjes of anti slip babyschoentjes). Hier een aantal voorbeelden van anti-slip babyschoentjes:

(Let op: Leeftijden weergegeven zijn gebaseerd op gemiddeldes!)

Wat komt er naar de O-stand?

Het is de bedoeling dat kindjes na de periode van O-stand mooi recht gaan staan (voetjes recht onder het lichaam). In deze periode is de schoenkeuze belangrijk, in deze fase moeten de voetjes ook ondersteund worden met een licht voetbedje die de voet spiertjes goed traint. Deze periode duurt tot ongeveer 4 jaar. De opvolgende fase is de X-stand.

(Let op: Leeftijden weergegeven zijn gebaseerd op gemiddeldes!)

Hoe herken ik de O-stand?

In principe zie je duidelijk wanneer een kindje in de o-fase zit. Maar als u twijfels heeft of niet zeker weet of alles goed is kunt u gewoon naar een kinderschoenen speciaalzaak gaan met verstand van zaken. Daar kunnen ze je alles over de o-stand vertellen en vertellen of het goed of niet goed is.

Als u dan nog twijfels heeft zijn en (kinder)podologen of orthopeden die u prima van informatie kunnen voorzien.

O-stand bij kinderen

O-benen bij volwassenen of oudere kinderen

Zoals al eerder aangegeven groeien kinderen zelf over de O-stand heen. Helaas zijn er ook volwassenen/oudere kinderen die nog steeds last hebben van dit probleem. Dit is erg vervelend aangezien o-benen enorm veel klachten op kunnen leveren. Aan te raden is om naar een orthopeed te gaan die gespecialiseerd is in problemen als deze. Hij/zij kan u aanbevelen wat het beste is in uw situatie.