Veters leren strikken in 3 stappen

Omdat het strikken in 3 duidelijke stappen gaat kunnen kinderen de veters bij iedere stap loslaten en nadenken wat het vervolg is. Je kan kinderen het beste leren strikken bij een paar gympen met lange veters of een ‘’ouderwets’’ strikplankje. Je zal zien dat kinderen het snel onder de knie hebben.

Zie hier de video waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe het werkt:

Stap 1:

Eerst leg je de veters over elkaar heen en maak je een enkele knoop.

Stap 2:

Leg 1 veter recht over de schoen, leg vervolgens de andere veter over de veter heen, trek hem vervolgens onder de andere veter door en maak een grote lus. Deze lus kan je nu in lengte verstellen door aan het uiteinde van de veter te trekken.

Stap 3:

Je doet nu hetzelfde als hiervoor, alleen leg je nu de lus over de schoen. Leg vervolgens de andere kant van de veter over de lus en trek hem onder de lus door. Nu heb je 2 lussen en je in lengte kan verstellen door aan het uiteinde te trekken.

Vetersluiting en ritssluiting

Voor kinderen die nog aan het leren zijn om veters te strikken adviseren wij schoenen die voorzien zijn van een veter- en ritssluiting. Zo kunt u goed oefenen met strikken maar hoeft uw zoon of dochter de veters niet steeds los te maken om de schoenen aan en uit trekken!

Nog makkelijker de rits van de schoenen open of dicht doen?

Ritsflits

De ritsflitsen zijn een uitkomst voor (kleine) kinderen die de risten van de schoenen nog niet gemakkelijk zelfstandig omhoog 

en naar beneden krijgen. Vaak zitten de veters bij de schoenen netjes en perfect afgesteld maar is de rits dan nog net wat aan de zware kant en moeten ouders alsnog helpen de schoenen aan te trekken.

Omdat de ritsflitsen gemaakt zijn met een verlengd koortje zijn ze een verlening van de schuiver/zipper, hierdoor kunnen kinderen simpelweg meer kracht uitoefenen omdat ze de schuiver nu wel goed vast kunnen houden. Daarnaast zijn de ritsflitsen gemaakt van kunststof waardoor ze niet in de vingen van de kinderen ''snijden''. 

Weetjes en tips over veterstrikken

  • Meisjes kunnen eerder veters strikken dan jongens.

Het gemiddelde dat een meisje zelfstandig kan strikken is bij 4-5 jaar oud. Bij jongens is dit gemiddelde 5-6 jaar.  Deze leeftijden zijn dan ook ideaal om te starten met oefenen.

  • Laat kinderen niet te lang aan een stuk oefenen met strikken.

Je kan tijdens het oefenen beter iedere avond 2 of 3 keer proberen een knoop te maken en het dan voor gezien houden dan een lange periode naar elkaar. Probeer dit een paar avonden op rij en je zal zien dat ieder kind op deze manier kan leren strikken!

  • Er zijn ook veters met elastiek erin, wij verkopen deze veters van het merk Mr. Lacy in onze winkel.

Het voordeel van de veters van Mr. Lacy is dat de veters de kracht niet verliezen en dus goed elastisch blijven. Daarnaast zijn de veters te verstellen omdat het een ‘’gewone’’ veter is die strakker en losser gemaakt kan worden. Er zijn ook elastiekjes die je door de oogjes van de schoenen heen kan halen en vast kan klikken. Deze veters vinden wij voor kinderschoenen niet zo handig omdat ze simpelweg niet te verstellen zijn.

Veel succes met oefenen!


Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit stukje tekst nog vragen aan mij? Stel deze gerust! 

U kunt mij of mijn vakkundige collega's 7 dagen per week bereiken via onze Facebookpagina om uw vragen openbaar te stellen, via de mail: webwinkel@wilmo.nl of WhatsApp: 06 - 131 42 726

Bedankt voor het lezen en graag tot horens! 

Mike Willemsen

Mike Willemsen