WANNEER KOOP JE DE EERSTE SCHOENEN VOOR JE KINDJE?


Wanneer koop je de eerste schoentjes?Het beste moment om de eerste schoentjes te kopen is het moment waarop hij/zij de eerste stapjes rond de tafel zet. Je moet dan kijken naar een heel soepel en licht schoentje. Eigenlijk zijn dit nog geen echte schoenen. Deze “schoentjes” zorgen voor meer zekerheid bij uw kindje, ze zorgen ervoor dat ze de sokjes niet uit kunnen trekken. ook zit er antislip onder deze schoentjes waardoor ze niet kunnen uitglijden. Ook krijgen ze hierdoor meer zekerheid omdat ze steviger op hun voeten staan. Het is uiteraard ook altijd goed om af te wisselen met op blote voetjes te lopen. Wil je meer weten over het kopen van de allereerste kinderschoentjes?


HOE WEET JE WELKE SCHOENMAAT JE NODIG HEBT?


Voor het beste advies kan je altijd het beste naar een kinderschoenen speciaalzaak gaan. Hier kunnen ze de lengte en breedte van de voet opmeten. Wil je het toch liever thuis opmeten? Download dan onze gratis meethulp! Let er op dat meten altijd een indicatie van de maat weergeeft. Elke schoen valt anders! Je kunt de binnenkant van de schoen opmeten of het binnenzooltje uit de schoen halen (als deze los erin zit).

Hier kun je dan de voet opzetten en kijken hoeveel ruimte je over hebt. Bij kinderen moet dit zeker zo’n 15 millimeter zijn wanneer je de schoenen aanschaft. Let met het meten vooral op:

  • De lengte, breedte en omvang van de voet.
  • De mate waarin het kind een correctie nodig heeft (staat uw kind heel erg naar binnen/buiten etc.).
  • Het model van de voet, met name de voorvoet (is deze breed of juist heel slank).Hoeveel groeiruimte heb ik nodig bij schoenen?

Hierbij is altijd deskundig advies nodig, het is dus echt te adviseren om met enige regelmaat de voeten te laten opmeten bij een vakman.


WAT IS EEN STEVIGE KINDERSCHOEN, WAAR MOET IK OP LETTEN?


Als je de voeten goed hebt opgemeten, kun je gaan kijken naar een kinderschoen. Waar let je op? Allereerst is het belangrijk dat de schoen van leder is. Dit omdat leer ademt vocht opneemt en duurzaam is. Heb je een schoen van stof/synthetisch materiaal? Dan kun je misschien transpirerende voeten krijgen. Een ander nadeel hiervan is dat er een te zacht voetbed in ligt. Dit zorgt ervoor dat de voeten verwend worden en de voetspieren “lui” kunnen worden. Meer weten over het verschil tussen lederen en kunststof schoenen? Lees dan deze blog: Lederen schoenen VS sportschoenen

  • De contrefort! (ook wel hielstuk genoemd). Deze zit zich achter de hiel. De contrefort moet hard zijn, zodat je de hele levensduur van de schoen recht op de schoenen kunt lopen. Gaat je kind dus na 2 a 3 maanden scheef op de schoenen lopen? Dan is de contrefort niet hard genoeg! Wanneer je schoenen gaat kopen is het belangrijk om de oude schoenen mee te nemen. Dan kunnen wij kijken naar hoe hierop is gelopen en of de contrefort eventueel steviger zou moeten zijn. Meer over de contrefort lezen: Hielstuk kinderschoenen 

Slechte contrefort

Goed voorbeeld van een slechte contrefort

  • Het voetbed. Zit er een lederen voetbed in? Een leren voetbed heeft meestal een kleine geleng ondersteuning (een verhoging aan de binnenkant van de voet). Dit zorgt ervoor dat de voet ondersteund wordt als deze belast wordt.
  • De wijdte. Heeft je kind een lage wreef? Let er dan op dat de veters goed aangetrokken kunnen worden. Kunnen de veters ver open? Dan is deze schoen geschikt voor een ''bollere/bredere'' voet. 
    Bij sommige schoenen kunnen de veters ver open en ver dicht. Deze schoenen worden speciaal op de leest gespannen zodat dit kan, deze schoenen zijn juist geschikt voor kindervoeten met steunzolen.
  • De breedte. Dit is eenvoudig te zien aan de loopzool. Loopt deze zool breed uit? Dan valt de schoen ook breder! Loopt de zool smal uit? Dan valt de schoen ook smaller.

Wilt u weten wat het verschil in wijdte en breedte is? Lees onze blog dan hier

  • De loopzool. Kijk of deze van buigzaam rubber is. Zit er een antislip profiel op? Allemaal erg belangrijk. Waarom rubber? Rubber is aanzienlijk slijt vaster dan bijvoorbeeld kunststof of EVA zolen. Leder wordt nagenoeg nooit gebruikt voor kinderschoenen, leder kan erg stug en snel versleten zijn. 

VRAGEN?


Stel uw vragen aan Mike

Heeft u naar aanleiding van dit stukje tekst nog vragen aan mij? Stel deze gerust! 

U kunt mij of mijn vakkundige collega's 7 dagen per week bereiken via onze Facebookpagina om uw vragen openbaar te stellen, via de mail: webwinkel@wilmo.nl, telefonisch: 076 - 542 06 70 of WhatsApp: 06 - 131 42 726

Bedankt voor het lezen en graag tot horens! 

Mike Willemsen

Kinderschoenspecialist