Kinderschoenen met een goed hielstuk

Er zijn wordt de laatste tijd helaas veel tegenstrijdig gesproken over kwaliteitsschoenen, sommige artsen zouden aangeven dat kwaliteitsschoenen niet nodig zijn. Schoenen zouden duur zijn en verder geen functie hebben. Lees hieronder waarom het wel belangrijk is om stevige kwaliteitsschoenen te dragen en waarom dure schoenen niet altijd goede schoenen zijn.

Hielklachten Contrefort/hielstukWat is een contrefort?

Voordat we uitleggen waarom kinderschoenen een goede contrefort moeten hebben leggen we eerst uit wat een contrefort is. De contrefort wordt ook wel het hielstuk of hakstuk genoemd. De contrefort is de versteviging achter de hiel, deze moet er voor zorgen dat de schoen mooi recht blijft. Je hebt veel verschillende contreforts, zo maken sportschoenenmerken bij veel kinderschoenen gebruik van een flexibele rubberen contrefort bekleed met mesh materiaal, dit is een open geweven en ademende stof. Ook zijn er merk schoenen die gebruik maken van volledig suède schoenen inclusief de verstevigingen.

Goed voorbeeld van goede contrefort jongens 

Goed voorbeeld van goede contrefort meisjes

Shop uw favoriete Romagnoli jongensschoenen bij Wilmo Shop uw favoriete Jochie-Freaks meisjesschoenen bij Wilmo

Romagnoli

Jochie-Freaks

Waarom moeten kinderschoenen een goed hielstuk (contrefort) hebben?

Klachten

Hoofdzakelijk zorgt de contrefort ervoor dat veel klachten/problemen voorkomen worden die veroorzaakt worden omdat het hielbeen naar binnen hangt. De spieren zijn ver uitgerekt en slap waardoor het hele lichaam onnatuurlijk moet gaan corrigeren tijdens het lopen, rennen, spelen etc.

Voorbeelden van klachten zijn: Snel vermoeid tijdens het lopen/sporten, voetproblemen, last van knieën, last van heupen, last van onderrug en zelfs schouders.

 Lees hier over hielspoor klachten...

Hielklachten Contrefort/hielstuk

Contreforts MEGA belangrijk voor kinderen

Waarom wij zo hameren op een goede contrefort voor kinderen.

Omdat kinderen in de groei zijn kan het lichaam zich nog op natuurlijk wijze ”corrigeren”. Zodra uw kinderen altijd met stevige contreforts lopen in combinatie met een goed voetbed, worden de spieren gevormd en aangesterkt. Aangezien het lichaam (de botten) nog groeien worden deze gedwongen juist te groeien door de sterke voetspieren. Zodra de kinderen de spieren dus goed kunnen trainen, gemiddeld vanaf de leeftijd van 14 maanden (lopen, rennen, springen, spelen etc.) is het dus belangrijk om te lopen met een stevige contrefort.

Voor deze fase (kruipfase en O-Fase) voelt een contrefort dus ook alleen maar een belemmering en is deze niet noodzakelijk!

 

Voetbed - De contrefort en een goed voetbed zijn de beste vrienden!

Dit komt omdat de contrefort het hielbeen recht houdt waar een goed voorgevormd voetbed de voet in de juiste positie zet. Kinderen ontwikkelen door middel van deze combinatie een goed looppatroon en trainen de spieren waardoor de meeste klachten voorkomen worden.

Het perfecte looppatroon gaat als volgt: Zodra u een stap zet plaatst de voet zich op de buiten zijde van de hak. Dan wikkelt de voet zich af richting de grote teen. De grote teen staat recht naar voren gericht en zorgt dus dat de voet zich licht naar buiten draait. 

Waar moet een goede hielstuk / contrefort aan voldoen?

Een goede contrefort moet vooral stevig en hard zijn, het is belangrijk dat de contrefort de schoen (en dus ook de voet) mooi recht houd. Het kan dus zijn dat je kind een blaartje loopt tijdens het inlopen van de contrefort. Druk altijd even op een contrefort als je kinderschoenen wilt passen, kun je deze helemaal indrukken? Dan is het geen goede contrefort, deze moet moeilijk tot niet in te drukken zijn. (zie linkse foto, op deze foto kun je duidelijk zien wat er gebeurt bij een te slappe contrefort) Het beste is als het hielstuk met leder bekleed is, leer vormt mooi naar de voet waardoor de schoen na even inlopen heerlijk loopt. (zie foto aan de rechter kant, hierop zie je duidelijk dat deze schoenen gedragen zijn aan de hak, maar nog wel mooi recht zijn.) Daarnaast ademt leer en voorkomt het grotendeels dat de voet gaat transpireren en dat voorkomt dan weer eventuele infecties.

Slecht contrefort ten opzichte van goede contrefort aan het einde van het seizoen:

Slechte contrefort Goede contrefort

De contrefort en een goed voetbed zijn de beste vrienden!

Een stevig hielstuk in combinatie met steunzolen

Wanneer er steunzolen in het spel zijn is het ook belangrijk dat er een stevige

contrefort in de schoen zit. Als je steunzolen in een  schoen met een slappe contrefort legt heeft dit niet veel zin, omdat het hielbeen dan alsnog niet recht gezet wordt. Haal altijd het bestaande voetbed uit de schoen, vervang deze dus door de steunzool. Zorg ervoor dat de contrefort altijd hoog genoeg is, omdat de steunzool ervoor zorgt dat je vaak wat hoger in de schoen komt met je voet, denk hierbij aan schoenen met een dikker voetbed welke los in de schoen ligt.

Steunzolen kunnen dus niet in alle schoenen gedragen worden!

Steunzolen in combinatie met goede contrefort/hielstuk

Wat kun je doen tegen te harde hielstukken?

Het gebeurt wel eens dat een contrefort van een kinderschoen te hard is waardoor kinderen er last van kan blijven houden, ga hier vooral zelf niets aan doen! Maar ga naar een schoenmaker, deze zet de schoen op de leest en kan hem mooi uitkloppen. De schoen blijft dan wel de zelfde stevigheid houden maar de contrefort is nu wat soepeler. Natuurlijk kunt u dit ook gewoon bij ons in de winkel laten doen!

Schoenen met een goede contrefort

Zoals eerder aangegeven vinden wij een goede contrefort extreem belangrijk. Daarom verkopen wij uitsluitend kinderschoenen met stevige contreforts. U kunt dus met een gerust hart de leukste schoenen op onze webwinkel uitkiezen!

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit stukje tekst nog vragen aan mij? Stel deze gerust! 

U kunt mij of mijn vakkundige collega's 7 dagen per week bereiken via onze Facebookpagina om uw vragen openbaar te stellen, via de mail: webwinkel@wilmo.nl of WhatsApp: 06 - 131 42 726

Bedankt voor het lezen en graag tot horens! 

Mike Willemsen

Mike Willemsen