Wat zijn de belangrijke eisen te stellen aan kinderschoenen en waar moet ik op letten bij de aanschaf van nieuwe kinderschoenen?

Lengte maat

Eisen te stellen aan kinderschoenen; Groeiruimte

De schoen moet groot genoeg zijn. Het advies is om kinderschoenen aan te schaffen met daarin minimaal 10 tot 12mm ruimte voor de tenen. Dit is namelijk de maximale ruimte die kinderen kunnen hebben om nog goed en verantwoord op de schoenen kunnen lopen, rennen en spelen!

Wilmo adviseerd om schoenen in te ruilen voor een maat groter wanneer er minder dan 5mm ruimte in de schoenen zit. Als uw zoon/dochter minder dan 5mm ruimte heeft, heeft hij/zij geen afwikkel ruimte meer in de schoenen waardoor de tenen tegen de voorkant van de schoen zullen komen.

Breedte maat

Eisen te stellen aan kinderschoenen; Breedte

De breedte maat is afhankelijk van de breedte van het onderwerk. Een kind met brede voeten zal daarom een kinderschoen met een hele smal- en spits onderwerk veel minder comfortabel vinden zitten. De specialisten van Wilmo kunnen u hier een goed advies in geven!

Wijdte maat

Eisen te stellen aan kinderschoenen; Wijdtemaat

 

De Wijdtemaat is afhankelijk van de hoeveelheid leder op de wreef in combinatie met de verstelbaarheid van de schoen. Een leverancier kan tijdens de productie van de schoenen doormiddel van de sluiting de schoenen wijder en minder wijdt maken. Hierdoor worden verschillende wijdtematen gecreëerd.

Als een schoen goed verstelbaar is, de breedte en lengte zijn goed maar er zit toch nog iets of wat ruimte op de wreef, is het goed (en verantwoord) mogelijk de schoen op te vullen met een (badstof) binnenzool. Een extra binnenzool kan namelijk onder het voetbed geplaatst worden en is alleen maar nadelig voor de wijdte van de schoen, dus niet voor de lengte of breedte.

Natuurlijk blijft de uitgangspositie bij de verkoop van schoenen wel dat de schoen in één keer, dus zonder aanpassingen goed moet zitten!

Wat zijn goede kinderschoenen en waar voldoen die aan?

Voetbed

Eisen te stellen aan kinderschoenen; Voetbed

Een goed voetbed heeft een laterale ondersteuning in de geleng van de voet (dit is de bobbel die van de hiel tot aan de voorvoet loopt waar de voet van uw zoon/dochter precies in past).

Deze ondersteuning zorgt ervoor dat de voetspieren op de juiste manier ontwikkelen maar daarentegen er ook voor zorgt dat uw zoon/dochter minder snel vermoeide voeten krijgt.

Het is prettig als een binnenzool los in de schoenen ligt. Als een binnenzool los in de kinderschoen ligt neemt deze beter vocht op dan wanneer de binnenzool vast zit. Daarnaast is het voor jezelf ook gemakkelijker om te zien hoe uw zoon/dochter in de schoen zit (om te controleren of de schoen nog groot genoeg is).

Hielstuk/contrefort

Eisen te stellen aan kinderschoenen; Contrefort Eisen te stellen aan kinderschoenen; Contrefort


Een contrefort (ook wel een hielstuk genoemd), is die harde plek aan de achterkant van het hielbeen. Een stevig hielstuk is gemaakt van kunststof en wordt met leder bekleed (lederen binnen voering van de kinderschoen). Een goede contrefort zorgt ervoor (in combinatie met een goed voetbed) dat het hielbeen van uw zoon/dochter recht in de schoenen blijft staan. Ook hierdoor krijgt uw kind minder snel vermoeide voeten en krijgen de voeten de kans goed te ontwikkelen.

Een stevige hielstuk moet wel goed ingelopen worden en kan (helaas) zo nu en dan een blaar veroorzaken, vooral met kinderen met een smalle voet.

Materiaal

Een goede kinderschoen is gemaakt van leder. Leder is van nature sterk, neemt goed vocht op, vormt naar de voeten en is goed en gemakkelijk te onderhouden.

Een goede stevige kinderschoen is dus hard, voelt op het begin stug aan en kan dus op het begin niet prettig zitten voor uw zoon of dochter. Laat dus altijd één van de specialisten Wilmo meekijken of de schoen geschikt is!

Wat we momenteel veel zien is dat goede kinderschoenmerken zoals Piedro en Giga kinderschoenen voorzien van een Mesh materiaal toplaag. Deze schoenen zijn van binnen wel leder gevoerd maar hebben de schoen een stoere en sportieve look gegeven, verantwoord en leuk!

Kinderschoenen gemaakt met een Mesh materiaal toplaag
Piedro kinderschoen Mesh materiaal toplaag Giga kinderschoen Mesh materiaal toplaag

Duurzaam

Kinderen spelen natuurlijk met hun schoenen ten opzichte van volwassen schoenen. Hierdoor slijten kinderschoenen verhoudingsgewijs een stuk sneller dan schoenen voor volwassenen.

Hierdoor is het aan te raden kinderschoenen aan te schaffen met stevige loopzolen. De meest slijtvaste materiaalsoort is rubber. Rubber is stevig en slijtvast maar daar en tegen wel lekker soepel.

Voor kinderen (met name jongens) spelen nog veel op de grond en trappen graag tegen een balletje. Daarom worden veel kinderschoenen gemaakt met een rubberen kruipneus (stootneus). Hierdoor een kinderschoen natuurlijk veel slijtvaster! 

Duurzaam (slijtvast) gefabriceerde kinderschoenen
Develab kinderschoen duurzaam/slijtvast gefabriceerd EB Shoes kinderschoen duurzaam/slijtvast gefabriceerd

Hoe belangrijk zijn goede kinderschoenen?

Voorkomen klachtenEisen te stellen aan kinderschoenen; Voetklachten

Een goede schoen kan klachten voorkomen zoals:

- Snel vermoeide voeten

- Minder last van transpirerende voeten

- Vermindering van klachten (zoals aan de knieën, heupen en rug)

Klik hieronder om meer te weten te komen over kindervoetontwikkelingen

Sterke voetspieren

Wat goede kinderschoenen ook bereiken is dat de voetspieren van uw zoon/dochter versterkt worden. Doordat een goede schoen relatief hard aanvoelt moeten de voeten dus werken om goed te lopen (geen verende onderwerken). Hier krijgen kinderen sterke voetspieren van en is dus de kans op bovengenoemde klachten aanzienlijk kleiner.

 


Wat zijn de belangrijke eisen te stellen aan kinderschoenen en waar moet ik op letten bij de aanschaf van nieuwe kinderschoenen?‘’De voet is de basis van het lichaam, als (kinder)voeten niet voldoende ondersteund en geholpen worden is de kans op klachten (met name op latere leeftijd) vele malen groter’’. – Mike Willemsen