Heeft uw zoon/dochter klachten door doorgezakte voeten?

Platvoeten

Klachten door doorgezakte voeten

Zijn termen als: snel vermoeid, doorgezakte enkel, klachten aan voeten, knieën of heupen voor u bekend? Dan kan uw zoon of dochter platvoeten hebben. Een degelijk merk als Piedro kinderschoenen kan u helpen dergelijke klachten te voorkomen maar ook verhelpen!

Hoe herken je een platvoet?

Een platvoet bij kinderen ziet eruit alsof uw zoon of dochter op de binnenkant van de voet staat en de enkel staat flink naar binnen geknikt. Hierdoor ziet u minder degelijk schoeisel (zonder of slechte contrefort) ook snel naar binnen gaan hangen. Dit alles gaat vaak gepaard met snel vermoeide voeten waardoor een lang stuk lopen vaak al teveel gevraagd is.

X-stand door platvoeten

Klachten door doorgezakte voeten

Ieder kind krijgt in zijn of haar jongen jaren (tussen de 4 en 9 jaar) een periode van X-stand. (Wilt u meer weten over de ontwikkeling van kindervoeten, klik hier..) Dit komt omdat kinderen nu erg hard groeien en het lichaam de spieren niet snel genoeg kan trainen om dit te voorkomen. De spiergroep aan de binnenzijde van het onderlichaam is dus in deze fase wat minder goed ontwikkeld en veroorzaakt de klachten.

Oplossing voor platvoeten

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om platvoeten te voorkomen en verhelpen. Uit de ervaring die Wilmo de afgelopen 35 jaar heeft opgebouwd, podologische- en orthopedische scholing hebben we het volgende concludeert. De 3 oplossingen van Wilmo staan op mate van klachten en stand van de platvoeten opgesomd.

Oplossing 1 (standaard advies): Goede kinderschoenen zoals; Piedro

Er zijn verschillende hulpmiddelen om de spieren in een platvoet extra te trainen en ervoor te zorgen dat uw zoon of dochter een mooie voetboog krijgt! Een degelijke kinderschoen zoals van het merk Piedro zijn standaard voorzien van verschillende elementen:

Contrefort

Klachten door doorgezakte voeten Klachten door doorgezakte voeten

Een contrefort wordt ook wel het hielstuk van de schoen genoemd. Een goed hielstuk is gemaakt van kunststof en voelt dus hard en stevig aan. Daarom kan er zo nu en dan een blaar veroorzaken worden tijdens het inlopen van de schoenen. Natuurlijk zou het verschrikkelijk vervelend lopen als uw zoon of dochter tegen een hard kunststof element zou lopen, daarom fabriceren merken als Piedro de schoenen altijd met een leder beklede binnen voering. Daarnaast wordt op het scherpste punt (de bovenkant van de contrefort) een mooie polsterrand gemaakt. Met name de sport varianten van Piedro (Piedro sport en Piedro street) zijn hier een ster in! Een mooie dikke polsterrand voelt zacht aan bij het hielbeen en klachten als blaren zijn hier voor 90% opgelost.

Goed voorgevormd voetbed

Klachten door doorgezakte voeten

Een voetbed met een goede ondersteuning in de voetboog (mediale zijde) zorgt ervoor dat de voet in de ‘’ideale’’ positie gezet wordt, dit heet de inlegzool. Een voorgevormde inlegzool zorgt ervoor dat de spieren aan de binnenkant van de voet aan het werk worden gezet. Hierdoor worden de spieren dus doormiddel van het lopen sterker. Een goed merk als Piedro zijn standaard voorzien van een degelijke inlegzool. Een goede inlegzool is (net als de contrefort) leder bekleed. Dit komt omdat er vaak gebruik wordt gemaakt van materialen als kurk of EVA rubber. Beide materialen zijn enorm sterk, verliezen geen vorm maar lopen niet bepaald comfortabel als je hier onbekleed een volledige dag op vooruit zou moeten!

Oplossing 2 (95% van de gevallen): Aanpassingen aan (goede) kinderschoenen

Goede kinderschoenen zoals die van Piedro kunnen aangepast worden als de stand van de voeten zodanig erg zijn dat uw zoon of dochter bijvoorbeeld: in de nacht wakker wordt van kramp in de onderbenen of voeten, struikelt over zijn of haar eigen voeten tijdens het rennen, structureel vermoeid in het onderlichaam is, een lange dag lopen (bijvoorbeeld naar een pretpark) onmogelijk wordt gemaakt door constant toenemende vermoeidheid.

Podologische aanpassing

Bij bovenstaande klachten kunnen we een goed voetbed zoals die bijvoorbeeld in de kinderschoenen van Piedro podologisch aanpassen. Een dergelijke aanpassing werkt in op de spieren, wat letterlijk betekend: Wilmo helpt uw zoon of dochter zijn of haar voetspieren sneller sterker te maken! Daarom is dit dus probleem oplossend, kinderen worden namelijk niet afhankelijk van de aanpassing maar het lichaam lost de problemen zelfstandig op doormiddel van spiertraining. Indien de schoen niet voorzien is van een voetbed wat hoog genoeg is heeft Wilmo hiervoor (zelf ontworpen) inlegzolen voor kinderen.

In bijna alle gevallen maken we een valgus correctie. Bij een valgus correctie wordt het hielbeen van uw zoon of dochter licht naar buiten geknikt (laterale verlaging van het voetbed). Hierdoor moet het lichaam corrigeren en de spiergroepen aan het werk zetten. Dit gaat op basis van de hoeveelheid graden dat uw zoon of dochter naar binnen knikt in combinatie met het loop patroon.

Indien het looppatroon van uw zoon of dochter zodanig ‘’slecht’’ is dat hij of zij over de eigen voeten struikelt tijdens het rennen, maken wij hiervoor een anti adductie correctie. Deze correctie is visueel bijna dezelfde dan een valgus correctie maar dan met een extra sturing bij de grote teen. Hierdoor wordt de voet gedwongen naar buiten te draaien en passen we dus letterlijk het looppatroon aan. Hierbij blijft ook dat we inwerken op de spieren en we dus op de lange termijn proberen de spieren te versterken. Indien de schoen het niet toelaat heeft Wilmo hiervoor een speciale inlegzool ontworpen.

Klachten door doorgezakte voeten

Oplossing 3 (5% van de gevallen): Steunzolen voor kinderen

In principe adviseren wij nagenoeg nooit steunzolen vanwege de groei van de voet. Deze oplossing wordt namelijk bij kinderen eigenlijk alleen maar geadviseerd als de klachten zodanig erg zijn dat goede schoenen inclusief aanpassingen onvoldoende zijn. Daarnaast zit er vaak een genetisch probleem in de familie (platvoeten zijn namelijk, erg fijn, overdraagbaar van generatie op generatie). Een steunzool maakt Wilmo op orthopedische basis. Dit betekend dat we de voet recht zetten op basis van een afdruk. Voor kinderen is dit vaak vrij extreem, de steunzolen zijn namelijk relatief dik en nemen dus veel plek in beslag in de schoenen maar kinderen worden er vaak afhankelijk van. Steunzolen voor kinderen maken wij bij Wilmo dus het liefst zo min mogelijk omdat Wilmo ervan overtuigd is dat we de meeste klachten door het lichaam zelf op moeten laten lossen!

Piedro sport kinderschoenen

Helaas hebben ‘’goede kinderschoenen’’ de stempel dat de schoenen suf, saai en niet mooi zijn. Dit is absoluut niet meer van deze tijd! Met name Piedro is enorm goed bezig met het combineren van verantwoord en mooi! Sport schoenen zijn (met name bij de jongens) enorm in trek op dit moment. Daarom heeft Piedro een speciale lijn opgezet met sportief ogende ogen maar dan wel 100% verantwoord voor de voeten van uw zoon of dochter. Het label sport is dus uitsluitend gericht op ‘’sportief ogende kinderschoenen’’. De schoenen zijn dus niet geschikt om op te sporten, dit komt omdat er geen vering in deze kinderschoenen zit en de kinderschoenen volledig leder gevoerd zijn.

Piedro sport jongensschoenen

Piedro sport meisjesschoenen

Piedro sport verantwoorde kinderschoenen voor jongens Piedro sport verantwoorde kinderschoenen voor meisjes
Piedro sport verantwoorde kinderschoenen voor jongens Piedro sport verantwoorde kinderschoenen voor meisjes

Heeft u naar aanleiding van dit stukje tekst nog vragen aan mij? Stel deze gerust! 

U kunt mij of mijn vakkundige collega's 7 dagen per week bereiken via onze Facebookpagina om uw vragen openbaar te stellen, via de mail: webwinkel@wilmo.nl of WhatsApp: 06 - 131 42 726

Bedankt voor het lezen en graag tot horens! 

Mike Willemsen

Mike Willemsen