Wanneer doe je de schoentjes aan?

Of wanneer nu juist niet, laat je jouw zoon of dochter lekker op sokjes, blote voeten, pantoffels of schoenen rondlopen?

Wij krijgen in de winkel en online enorm vaak de vraag of het nou verstandig is om de kinderen binnen huis schoenen aan te geven?

 

Wat is het beste? Kinderschoenen aan, of juist uit in huis?

 

Om dit uit te leggen vertel ik eerst in het kort over de voordelen van de kindervoet met en zonder kinderschoen trainen.

Kindervoet ontwikkeling - Zonder schoenen

Zonder schoenen (blote voeten lopen) moeten kinderen harder werken om het evenwicht te vinden, hierdoor worden de voetspieren getraind om sterk te worden. Ook wordt de voethuid hierdoor harder waardoor de voethuid meer kan hebben een groot voordeel hier van is dat kinderen bijvoorbeeld minder gemakkelijk blaren lopen.

Kindervoet ontwikkeling - Met schoenen

Een goed-, stevige- en passende kinderschoen zorgt ervoor dat de voet op de juiste manier wordt ondersteund en gecorrigeerd. Hierdoor lopen kinderen gemakkelijker, beter en worden kinderen minder snel moe. Wanneer kinderen de hele dag op een slappe schoen zonder ondersteuning lopen, die ook nog eens niet de goede wijdte hebben: zullen de voeten sneller moe zijn. Hierdoor zullen kinderen het minder leuk vinden om een dagje weg te gaan (dag veel lopen).

Maar wat is het beste?

Afwisseling!

Op het moment dat kinderen uitsluitend op blote voeten in en rondom huis lopen, krijgen kinderen een brede voorvoet (de voeten zakken wat meer door). Hierdoor wordt het een stuk lastiger om schoenen te vinden voor de tijd dat de kinderen deze ''moeten'' dragen. Daarnaast vinden kinderen die veel op blote voeten lopen het in 90% van de gevallen ook daadwerlijk vervelend om schoenen te dragen.

Als kinderen alleen op schoenen lopen worden de voeten hiervan ''afhankelijk'' je ziet vaak dat kinderen dat een wat zwakkere voetspier krijgen wat resulteert in een minder mooi looppatroon en klachten in de zomer (periode dat kinderen veel op ''slecht'' schoeisel lopen zoals slippers en sandalen). Daarnaast krijgen de voeten ook een weke voethuid, hierdoor lopen kinderen dan ook aanzienlijk gemakkelijker blaren bij aanschaf van nieuwe schoenen. 

Het advies is dus altijd, wissel af. Probeer 50% van de tijd lekker op de blote voeten/sokken te lopen en 50% van de tijd op goed passende en ondersteunende schoenen. Wat ook voor schoenen geldt: Teveel van iets, is nooit goed!

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit stukje tekst nog vragen aan mij? Stel deze gerust! 

U kunt mij of mijn vakkunidige collega's 7 dagen per week bereiken via:

Facebookpagina om uw vragen openbaar te stellen,

- Via de mail: webwinkel@wilmo.nl of

- WhatsAPP: 06 - 131 42 726

Bedankt voor het lezen en graag tot horens! 

Mike Willemsen