Koop ik nu babyschoenen of eerste loop schoenen?

Dit is een vraag die ik dagelijks in de winkel krijg waar het antwoord niet zo simpel is. Dit komt omdat je rekening moet houden met verschillende factoren.

Belangrijk om hierbij te vermelden dat het ALTIJD aan te bevelen is om naar de winkel te komen voor een goed en passend advies door een expert op het gebied van kinderschoenen. De maat in deze fase moet namelijk GOED gemeten worden! (Groei)ruimte bij de tenen is namelijk essentieel voor de ontwikkeling van de voeten.

Hoe ver is uw zoon of dochter met lopen?

Dit is een vraag om te testen of het kind al zelfstandig loopt/staat of dat hij/zij pas een paar pasjes zet. Het antwoord op deze vraag categoriseren wij in 3 fases, namelijk: de kruipfase, optrekken en de eerste stapjes.

Kruipen; Mijn kindje kan zelfstandig kruipen

Kruipen; Mijn kindje kan zelfstandig kruipen

Indien uw baby nog kruipt kunt u twee dingen doen:

- Of u laat uw kleintje lekker met de blote voeten/antislip sokje of slofjes kruipen.

- Of u pakt al direct door naar een babyschoentje.

(in deze fase zijn kinderen gemiddeld tussen de 6 á 9 maanden met maat 17 t/m 19)

De kruipfase is belangrijk voor de ontwikkeling van de benen, met name de knieën en de links/rechts coördinatie. Het is dus niet zo dat niet kruipen ‘’helemaal niet erg is..’’.

Dit betekend natuurlijk niet dat als kinderen er geen zin in hebben en dus deze fase overslaan niet normaal kunnen lopen als ze groter zijn, maar het is wel heel goed om kruipen te stimuleren. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door de knieën onder de buik te ‘’drukken’’ als uw baby op zijn/haar buik ligt. Bij veel baby’s helpt dit trucje om het kruipen te stimuleren.

Zoals u ook in de volgende fase ‘’optrekken’’ kunt lezen is de schoen in deze fase niet noodzakelijk. Wel is het zo dat de schoen een bescherming aan de tenen biedt en zodra uw kleine gaat staan ook direct als antislip schoen zal dienen.

Kort samengevat voor de fase; Kruipen: Blote voeten, zacht slofje of Babyschoenen

Bekijk, reserveer of shop uw babyschoenen bij Wilmo

Optrekken; Mijn kindje kan zichzelf optrekken aan een tafel

Optrekken; Mijn kindje kan zichzelf optrekken aan een tafel

Als het geval is dat kinderen zichzelf pas net optrekken aan de tafel of box zijn de babyschoentjes het meest geschikt. Kinderen hebben namelijk in deze fase het meeste profijt bij een antislip loopzooltje.

(In deze fase zijn kinderen gemiddeld tussen de 8 á 11 maanden met maat 19 t/m 21)

Hoewel het in deze fase niet perse noodzakelijk is om schoenen te dragen, (omdat kinderen met de blote voetjes ook veel grip op de vloer hebben) merken wij wel dat een babyschoentje een enorm helpt om uw kindje de stapjes ‘’sneller’’ te laten zetten.

Dit komt omdat baby’s in deze fase vaak hun voetjes volledig strekken en op hun tenen gaan staan. Een schoen helpt uw zoon of dochter de voeten plat op de grond te plaatsen, zo hebben baby’s meer balans en staan de kinderen dus ook steviger. Zo krijgt hij/zij ook meer zelfvertrouwen en zal je zien dat kinderen sneller een stapje naar links of rechts durven zetten en zelf durft over te steken van bijvoorbeeld de salontafel naar de bank.  

Tenslotte als kinderen een babyschoen dragen hebben ze (vanzelfsprekend natuurlijk..) een bescherming voor de tenen. Met name in het zomerseizoen zien wij vaak teennagels die beschadigd zijn door het (buiten) kruipen. Kinderen spelen tenslotte in deze fase ook hoofdzakelijk op de knieën en buik.

Kort samengevat voor de fase; Optrekken: Blote voeten of Babyschoenen

Bekijk, reserveer of shop uw babyschoenen bij Wilmo


Eerste stapjes; Mijn kindje kan net- of nog net niet loslopen

Eerste stapjes; Mijn kindje kan net- of nog net niet loslopen

De eerste stapjes noemen wij een kind die net los- of nog net niet losloopt. In de winkel kunnen wij goed inschatten hoever uw dreumes ervoor staat.

(in deze fase zijn kinderen gemiddeld tussen de 12 á 15 maanden met maat 20 t/m 23)

Bij de eerste stapjes kunnen in theorie gezet worden door en met de babyschoenen. Babyschoenen zijn namelijk lekker soepel, bieden niet teveel ondersteuning en zijn niet voorzien van een voetbed waardoor kinderen nog lekker kunnen ontwikkelen op natuurlijk basis. Wel bieden de babyschoenen een bescherming voor de voetjes zodra ze buiten stapjes gaan zetten.

In de praktijk zijn de babyschoenen niet ‘’slijtvast’’ genoeg meer. Het grote voordeel van de babyschoenen is direct ook zijn nadeel. De babyschoenen worden namelijk uitsluitend gemaakt van extreem soepel en zacht leder. Dit is natuurlijk ideaal om dat de schoenen niet als een belemmering aanvoelen, maar naar 1 dag lekker buitenspelen zien de schoenen er al uit om ‘’af te schieten’’. Ze zijn simpelweg hier niet slijtvast genoeg voor.

Lees hier meer over de ontwikkeling van kindervoeten

Flexibele schoenen

FLEXIBELE SCHOENEN | EERSTE LOOP SCHOENEN

Voor deze fase bestaan er flexibele schoentjes. Dit is een relatief beperkt groepje omdat deze groep alleen voor deze fase verkocht kan worden. Ze zijn namelijk geen babyschoenen meer maar voor kinderen die al goed en veel buiten lopen ook weer net niet sterk en slijtvast genoeg.

De flexibele schoenen zijn voorzien van (zoals de naam al doet vermoeden..) extreem flexibele EVA rubberen onderwerken. Dit betekend dat deze onderwerken niet 100% rubber zijn maar gefabriceerd met een hoog kunststof percentage.

Het gebruikte leer is soepel maar al wel een stuk steviger dan bij de babyschoentjes en zijn de neusjes van de schoen voorzien van een kunststof neusbescherming (Altijd tussen de binnen voering en het buitenleder. Bij veel schoenen ook visueel op de neus van de schoen).

Deze schoenen zijn nog niet voorzien van een kunststof contrefort en ook niet van een goed voetbed. Hierdoor blijft de ontwikkeling wel op natuurlijke basis en kan uw zoon of dochter lekker op zijn of haar eigen tempo natuurlijk ontwikkelen.

Shop nu

Kort samengevat voor de fase; Eerste stapjes: Babyschoenen of Flexibele schoenen


 

VRAGEN?

Stel uw vragen aan Wendy Wilmo

Heeft u naar aanleiding van dit stukje tekst nog vragen aan mij? Stel deze gerust! 

U kunt mij of mijn vakkundige collega's 7 dagen per week bereiken via onze Facebookpagina om uw vragen openbaar te stellen, via de mail: webwinkel@wilmo.nl, telefonisch: 076 - 542 06 70 of WhatsApp: 06 - 131 42 726

Bedankt voor het lezen en graag tot horens! 

Wendy Wilmo

Kinderschoenspecialist